środa, 1 czerwca 2011

Wskazówki dotyczące użytkowania kuchenek mikrofalowych

1. Podgrzewaj raczej małe porcje. W przypadku na przykład dużych porcji mięsa najczęściej wysuszysz tylko skórkę, a w środku mięso pozostanie niewystarczająco ciepłe.

2. Nie podgrzewaj jajek w skorupkach czy ugotowanych na twardo, gdyż mogą one eksplodować, nawet gdy urządzenie już nie pracuje.

3. Delikatne potrawy podgrzewaj używając niższego poziomu mocy.

4. Warto robić notatki dotyczące konkretnych potraw, by móc z nich skorzystać w przyszłości. Dzięki temu unikniesz sytuacji, że potrawa będzie wysuszona czy niedogrzana w środku.

5. Podczas gotowania przykrywaj potrawy gdyż woda w nich zawarta ma wpływ na proces gotowania. Jak również, nieprzykryte potrawy tracą duże ilości wody, przez wysuszają się w procesie grzania. Pamiętajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnościowych w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż mogą one eksplodować.

6. Podczas podgrzewania mieszaj lub odwracaj potrawę. Zawsze należy upewnić się, że została ona podgrzana w całej objętości, a następnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie się temperatury

7. Podgrzewanie mikrofalowe różnego rodzaju napoi może spowodować efekt opóźnionego wrzenia. Zawsze należy odczekać około 20 sekund od momentu wyłączenia kuchenki w celu umożliwienia wyrównania się temperatury. Aby zapobiec gwałtownemu wrzeniu płynów i możliwemu poparzeniu, zaleca się włożenie do płynu plastikowej łyżki lub szklanej pałeczki oraz mieszanie przed, podczas i po podgrzaniu.

8. Szczególne środki ostrożności powinno się zachować zwłaszcza w przypadku podgrzewania w mikrofali mleka dla niemowląt. W tym przypadku należy wlać mleko do wyjałowionej butelki szklanej. Podgrzewać bez przykrycia. Dokładnie wstrząsnąć przed odstawieniem, a potem ponownie przed podaniem. Zawsze należy sprawdzić temperaturę mleka lub odżywki dla niemowląt przed podaniem dziecku. Zalecana temperatura podawania: około 37 C. Nigdy nie należy wkładać do mikrofali butelki z założonym smoczkiem, ponieważ może ona eksplodować w razie przegrzania.

9. Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne, jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź.

10. Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego teżpodczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem). Natomiast folia aluminiowa może być stosowana wyłącznie jako osłona. Małe gładkie fragmenty można używać do przykrywania cienkich kawałków mięsa lub drobiu, aby zapobiec przegotowaniu. Jeżeli folia jest zbyt blisko ścianek kuchenki może wystąpić wyładowanie łukowe. Powinna się znajdować w odległości co najmniej 1” (2,5 cm) od ścianek kuchenki.

11. Również niektóre naczynia niemetalowe mogą być niebezpieczne podczas gotowania mikrofalowego. W razie wątpliwości, należy przeprowadzić test - napełnić pojemnik bezpieczny do stosowania w kuchence mikrofalowej jedną szklanką (250 ml) zimnej wody i umieścić w kuchence razem z testowanym naczyniem. Następnie gotować z maksymalną mocą przez 1 minutę. Ostrożnie dotknąć naczynia. Jeżeli puste naczynie jest ciepłe, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego.

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuchenki mikrofalowe ogólnie nie są skomplikowane jeśli chodzi o ich używanie. Tak samo jak miksery https://duka.com/pl/agd/miksery które przecież mają tylko kilak przycisków. Wystarczy chwila spędzona z instrukcją obsługi i mamy wszystko ogarnięte :)

    OdpowiedzUsuń