wtorek, 31 maja 2011

Wskazówki dotyczące użytkowania chlodziarek i zamrażarek

1. Ustaw chłodziarkę w chłodnym miejscu, dzięki temu zaoszczędzisz znaczne ilości energii. Najlepiej nie stawiać jej obok źródeł ciepła, takich jak piekarniki i grzejniki ani w miejscach narażonych na bezpośrednie nasłonecznienie.

2. Częste rozmrażanie zapobiega gromadzeniu się grubych warstw lodu na parowniku, co umożliwia mu bardziej wydajne działanie. Rozmrażanie jest konieczne, gdy warstwa lodu osiągnie grubość 3-5 mm.

3. Jeśli drzwi chłodziarki nie zamykają się prawidłowo, wymień ich uszczelki. Spowoduje to, że agregat będzie się włączał rzadziej, co pomoże zaoszczędzić Ci duże ilości energii.

4. Odkurzaj chłodziarkę. Ze skraplacza za chłodziarką i przestrzeni znajdującej się pod nią należy usuwać kurz i resztki żywności.

5. Nie otwieraj drzwi na dłuższy czas ani zbyt często. Do komory chłodziarki dostaje się wtedy ciepłe powietrze, które powoduje niepotrzebne włączanie się sprężarki.

6. Upewnij się, że nic nie utrudnia prawidłowego zamykania się drzwi chłodziarki.

7. Staraj się nie wsadzać do chłodziarki ani zamrażarki ciepłych i gorących produktów. Przed włożeniem ich do chłodziarki koniecznie je ostudź.

8.  Zamrożoną żywność rozmrażaj w chłodziarce. Zapewnia to bezpieczniejsze rozmrażanie i optymalne wykorzystanie chłodziarki.

9. Produkty żywnościowe przeznaczone do zamrożenia należy najpierw włożyć do chłodziarki, a następnie przenieść do zamrażarki.

10. Aby zapobiec niepotrzebnemu oszronieniu komory, wszystkie artykuły żywnościowe przed włożeniem do zamrażarki umieść w hermetycznych opakowaniach. Zalecany zakres temperatur to od -18°C do -20°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz